keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Hirsikehikko saapuu



Ranskassa pelattiin jalkapalloa ja Suomessa satoi vettä toden teolla, rakennushommat oli seisokissa vaikka täytöt oli tehty ja perustukset odottivat kehikkoa. Vihdoin sateet väistyivät ja kelit sallivat kehikon tuonnin tontille.
Hirret tehtaalta kyytiin ja menoksi!
Kiitos viikon rankkasateiden autolla ei voinut ajaa pihan läpi perustusten viereen, mutta ihan mukavasti ne tuon nupin yli tuohon pihaan saatiin, kantomatka otettiin nyt kuntoilun kannalta.
Tässä pällistelen käskystä hirsinipun päällä, vaikka olisi parempaakin tekemistä...
Lauantaina alettiin sitten perheen voimin kasaamaan kehikkoa, mokomassa pikkusaunassa olikin hirsiä yllättävän paljon. Koska hirret eivät nipuissa ole numerojärjestyksessä, ensin järjesteltiin niitä seinälinjoittain. Kasaus aloitetaan tietenkin puolikashirsillä ja kun pari ensimmäistä varvia oli paikoillaan tarkistettiin ristimitta -- se kannattaa aika ajoin muuten tarkistaa kehikon noustessakin.
Hirsien päistä löytyy laput joiden avulla oikea hirsi löytyi näppärästi.





Ristimitan tarkistus!
Kun oltiin päästy puoleen väliin kehikon kasauksessa alkoi sataa ja homma laitettiin seis. Peiteltiin vielä pinossa olevat hirret, mutta kehikko jätettiin ilman suojaa, sillä sen mikä kesä kastelee sen se myös kuivaa tuumasi emäntä! Hirsien peittäminen kuulemma tässä vaiheessa on turhaa, vaikka tietenkin saumavillojen kastumista tulee välttää.
Tähän vaiheeseen jätettiin kehikon kasaus ja lähdettiin sateenpitoon kotia. Nuo kuistin vasat laitettiin vielä sateessa, kun tiedossa oli että helpottaa seuraavan päivän pilarien asennusta.

Sunnuntaina aamu valkeni aurinkoisena ja painuttiin mökille hommiin. Käytiin lainaamassa alumiinitelineet mukavalta hepulta, ajeltiin ensin siis ympäri kyliä peräkärryn kanssa. Minä takakontissa katselin maisemia ja odottelin kärsivällisesti...
Ihmisillä on tapana jäädä suustaan kiinni ja sekös minua harmittaa.
Homma on nyt isollaan ainakin telineiden osalta...

Saumanauhan niittaaja vähän villiintyi välillä...
Kehikko saatiin tasavarviin, ja kuistin ylitystä varten asennettiin pilarit paikoilleen.
Pilariin porattiin reikä säätöjalkaa varten.

Kuinka ollakkaan kehikko saatiin kasaan hyvän sään aikana. Seuraavaksi vuorossa on katon teko. Kattovasat ja raakapontti maalataan ennen asennusta, palataan katon tekoon kun homma etenee.

Näin minun kannaltani rakentaminen on aika tylsää. Olen kulkenut rikkinäinen frisbee suussani  ja toivonut että joku heittelisi sitä minulle, mutta kaikki vain komentavat minut pois jaloista. Kauankohan tätä kestää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti